Over dit onderwerp is zoveel geschreven door grote schrijvers, poëten en filosofen. “Liefde betekent de diepe genegenheid voor, welgezindheid tot of toewijding voor een ander, soms ook voor een dier, zaak of voorwerp. “ (Bron Wikipedia)
In mijn visie is de betekenis die aan het abstracte begrip liefde wordt gegeven sterk cultureel en maatschappelijk geïnspireerd. Er zijn verschillende vormen van liefde. Afhankelijk van de cultuur of religie waarin men opgroeit wordt de beleving van het begrip liefde gekleurd.
De in Ierland geboren Britse schrijver, letterkundige en Christelijke apologeet C.S. Lewis ( 29-11-1898 -22-11-1963) maakt in zijn boek De vier liefdes onderscheid in behoefte liefde (zoals de liefde van een kind voor zijn moeder) en gevende liefde ( liefde van God voor de mensheid). Op basis van de vier woorden voor liefde in het Oudgrieks maakt hij een verdeling in de volgende vier categorieën:
genegenheid (storge), vriendschap (philia), erotiek (Eros) en liefdadigheid (charis).
Vanuit de Bijbelse en Christelijke traditie wordt veelal gesproken over agape. Deze vorm van liefde wordt als uiterste geval gekenmerkt door een houding van het zichzelf opofferen en het schenken van weldaden aan de ander. De behoefte van de ander staat centraal met hierin omsloten de vraag wat het beste is voor de ander. In dit geval met aan de ander de keus gelaten om die vorm van liefde al dan niet te beantwoorden. In mijn opinie is dit een vorm van liefde die voor mensen die nog steeds gehechtheid ervaren en afhankelijk zijn van bevestigingen en geen afstand hebben gedaan van hun egoïsme een soms pijnlijke en gecompliceerde manier van het ervaren van liefde. Wanneer er sprake is van egoloosheid, en er verder geen gehechtheid meer is aan bevestigingen door anderen of jou zelf zal deze bron van liefde geen inspanning meer vergen en aanvoelen als iets geheel vanzelfsprekend en natuurlijks. De liefde wordt dan ervaren als een levende bron.
Kijkt men vanuit ruimer perspectief en een Boeddhistische overtuiging dan wordt er gesproken over Metta ( onvoorwaardelijke liefde). Een exacte en goede omschrijving hiervan is moeilijk te vertalen. Metta is binnen het Boeddhisme één van de vier verheven toestanden van de geest. Basisprincipe is dat het zich uit in onvoorwaardelijke liefde en de beste intenties / wensen voor alle wezens binnen het universum. Het leven volgens het Metta principe gaat samen met de beleving van geluk, stabiliteit en rust.
Als ik de term onvoorwaardelijke liefde neerzet rijzen er gelijk een aantal misschien wel kritische noten in mijn brein. Ook de benodigde vragen komen bij mij naar boven.
Onvoorwaardelijke liefde. Betekent dat dan ook dat er voorwaardelijke liefde bestaat? Wat is liefde? Wat betekent het voor jou, de ander, wat voor invloed heeft liefde in de wereld, voor je gezondheid en andere zaken? Bestaat er voorwaardelijke liefde en hoe uit zich dit dan?
In de vorm van charitas laat “voorwaardelijke” liefde zich misschien wel het beste omschrijven. Charitas is veelal gestoeld op emotionele gronden. Voor de charitas- gever en de charitas ontvanger zit er een behoefte aan vast. Diegene die “geeft” kan dat op rationele gronden doen of gebaseerd op het feit graag iets of iemand te willen helpen vanuit emotionele betrokkenheid.
Kortom: de slotsom is mijns inziens dat liefde er is in vele uitingsvormen, een abstract begrip dat zich niet gemakkelijk woordelijk laat omschrijven. Volgens mij is de beleving van liefde beïnvloed door culturele dan wel maatschappelijke achtergrond bepalend hoe men liefde omschrijft en ervaart. Vanuit mijn werkzaamheden binnen mijn eigen praktijk en als consulent bij OprEchtemediums.nl weet ik dat de wijze waarop iemand handen en voeten geeft aan het begrip liefde dit tevens haar weerslag kan hebben op het persoonlijk welbevinden en de gezondheid van een persoon.
Eigen liefde voor degene wie/hetgene wat jij in essentie bent ongeacht de omstandigheden is volgens mij van essentieel belang en een basisprincipe voor een gelukkig leven. Zelf probeer ik dan ook dagelijks uiting te geven aan de Metta al noem ik het weliswaar geen onvoorwaardelijke liefde aangezien er voor mij enkel liefde bestaat in haar volle puurheid en essentie. Los van alle waarden en normen oordelen en beperkingen in onze taal.
Leef vanuit liefde, leef vanuit je hart.
Christel van den Akker
Medium, Multidimensionaal Healer, Reader en Bewustzijnscoach 2014©
Oprechtemediums.nl